Welke plantensoorten zijn er en hoe gebruik je ze in jouw tuin?

In de meeste tuinen tref je verschillende soorten tuinplanten aan, zoals vaste planten, klimplanten en exotische planten. Met een diversiteit van tuinplanten zorg je voor een unieke tuin die bij jou past. In dit artikel geven wij uitleg over enkele soorten tuinplanten en hoe je deze in jouw tuin kunt toepassen.

Klimplanten

Klimplanten zijn planten die een andere plant of een object gebruiken om te groeien. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een schutting of een kale muur te bedekken. Het voordeel van klimplanten is dat ze weinig ruimte innemen doordat ze vooral in de lengte groeien en niet zoveel in de breedte. Enkele voorbeelden van klimplanten zijn klimop, blauwe regen en de clematis.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn eigenlijk het tegenovergestelde van klimplanten. Bodembedekkers groeien namelijk vooral in de breedte en ze blijven vrij laag. Als je onkruid wilt voorkomen of kale plekken in je tuin op wil vullen, dan zijn bodembedekkers een goede oplossing. De aardbei, het vergeet-mij-nietje, de aster en de anemoon zijn voorbeelden van bodembedekkers.

Exotische planten

Met exotische planten kun je in je eigen tuin een tropisch gebied nabootsen. Bij exotische planten kun je denken aan laurier, agave, bananenbomen en dwergpalmen. Sommige planten kunnen niet goed tegen de kou en tegen vorst aangezien ze oorspronkelijk in een warm klimaat groeien. Om te voorkomen dat de planten sterven kun je ze binnen zetten in de winter of ze goed inpakken met stro en rietmatten of jute.

Tuinkruiden

Als je graag kruiden gebruikt in het eten is het leuk om je eigen kruiden te kweken. Er zijn veel verschillende soorten kruiden die je in de tuin kunt planten, zoals bieslook, citroenmelisse, tijm, dragon en munt. Je kan deze verschillende tuinkruiden in de borders, in kleine potten of in een grote bak planten om je eigen kruidentuin te creëren. Zo kun je elke dag gebruik maken van verse kruiden uit eigen tuin.

Vijverplanten

Met diverse vijverplanten zorg je ervoor dat jouw vijver helder blijft en er mooi uitziet. Vijverplanten kun je verdelen in zuurstofplanten en planten voor de sier. De zuurstofplanten zijn het belangrijkst, aangezien zij zuurstof creëren waardoor organisch afval wordt afgebroken en algen geen kans krijgen om te groeien. Voorbeelden van zuurstofplanten zijn de voorjaarssterrekroos en de Canadese waterpest. Met bijvoorbeeld waterlelies, lisdodde en kikkerbeet kun je de vijver naar eigen smaak aankleden.

Varens

Varens zijn makkelijk te herkennen planten dankzij de bladeren die op veren lijken. Deze planten hebben geen onderhoud nodig en de meeste soorten zijn schaduwplanten. Met varens kun je kale en schaduwrijke plekken in je tuin opvullen om te voorkomen dat daar onkruid gaat groeien.

Siergrassen

Met siergrassen kun je ook in het najaar genieten van je tuin. De meeste planten bloeien in de lente en zomer, terwijl enkele siergrassen ook in de herfst bloeien. Siergrassen hebben verschillende bloeikleuren waaronder wit, bruin en rood.  Naast de decoratieve functie kunnen lage siergrassen ook als bodembedekkers worden gebruikt. Je dient siergras in het voorjaar te snoeien ter onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *