Goede wijn behoeft geen krans

Over wijn wordt veel gepraat en geschreven en eerlijk gezegd wordt er ook onnodig ‘duur en dik’ over gedaan. Veel mensen kiezen in een restaurant maar voor een dure fles, omdat men er vanuit gaat dat de prijs evenredig is met de kwaliteit van de wijn. We zijn misschien wel bang om voor ‘minder’ aangezien te worden als we niets of weinig over wijn weten. Als je meer dan honderd Euro per couvert betaalt, wil je tenslotte ook klasse uitstralen…

Wees maar gerust, want het lijkt dat ook professionele wijnproevers de plank goed mis kunnen slaan en zeer inconsistent in hun oordeel kunnen zijn. Dit kun je lezen in het artikel van The Guardian met de provocerende titel “Wine tasting: it’s junk science”. Google gerust maar even….

Over smaak valt niet te twisten

Wat de een lekker vindt, kan voor de ander tegenvallen. Ieder oordeel dat we maken is subjectief en wordt beïnvloed door tal van factoren. Het is eigenlijk heel simpel: je vindt een wijn lekker of niet. Zo heeft bijvoorbeeld Verdicchio het stempel een simpele goedkope wijn te zijn. Maar wat geeft dat nu? Wijn van de Verdicchio druif is gewoon lekker, zeker in combinatie met een heerlijke pizza. Durf te genieten!

Uit diverse onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat de prijs van de wijn van invloed is op de appreciatie van de wijn. Men blijkt over het algemeen meer te genieten van een wijn als deze duurder geprijsd is. Dit heeft dus niets met de smaakpapillen te maken, maar is een puur psychologische invloed. Er is overigens niets mis mee, want de hoofdzaak is dat je geniet van je glas wijn.

Beleving van wijn

Uit het voorgaande mag blijken dat wijn niet enkel smaak is, maar vooral ook beleven en romantiek. Als je een glas Moscato d’asti naar jouw mond brengt, dan zie je misschien in gedMoscato d`Astiachten de hellingen met de wijnstokken in de gloed van de late middagzon. Op de voorgrond persen lichamen ritmisch dansend het sap uit de vers geoogste Muscat druiven. Het sap wordt overgebracht naar het grote eikenhouten vat, waar in alle rust de geboorte van de wijn plaats zal vinden… Zo’n mooie gedachte en goed gezelschap maken het simpele drinken van een glas wijn tot een verheffende ervaring.

Op zoek naar nieuwe wijnen

Opvallend is, dat de wijnen die je in Nederland aantreft bijna altijd uit dezelfde landen schijnen te komen met Frankrijk natuurlijk als absolute koploper en Italië op een goede tweede plaats. Zuid Amerika wordt altijd vertegenwoordigd door Chili en Argentinië, terwijl er in andere landen toch ook goede wijnen te vinden zijn.

In het land van de Inka’s, Peru (de buurman van Chili), heb je bijvoorbeeld de mooie wijnen van de bodega Santiago Queiorolo, opgericht eind negentiende eeuw door de Italiaanse immigrantenfamilie Queirolo. Vooral de Ica vallei (ten zuiden van Lima) is bekend vanwege de druiven teelt. Je vindt er kleinere bodega’s als Tacama, Tabernero en Ocuaje, welke wijnen produceren die in niets voor de Chileense of Argentijnse wijnen onder doen.

Wijn bij het eten

Ook hier geldt: doe vooral wat jij zelf lekker vindt. Indien je toch een klein ‘houvast’ wilt, kun je onderstaande tips in acht nemen:

  • Bij een zoet gerecht, kun je zonder problemen voor een zoete wijn schenken.
  • Witte wijn is het makkelijkste, die kun je bij bijna alle gerechten serveren.
  • Eet je vis, pas dan op met rode wijn. Wanneer deze veel ijzer bevat, kan het de vissmaak erg versterken.
  • Aangebroken flessen rode wijn kun je nog één of twee dagen bewaren en witte wijn twee tot vijf dagen.

De volgende keer als je een wijntje drinkt, vergeet dan al het wollige kletspraat en geniet gewoon met volle teugen van jouw wijn. En het leven natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *