Het onderhouden van gordijnen

De meeste mensen kopen gordijnen met het idee dat ze er jarenlang gebruik van kunnen maken. Het is daarom belangrijk om je gordijnen goed te onderhouden. Zo houd je ze langer mooi en schoon waardoor ze uiteindelijk langer mee zullen gaan. In dit artikel geven we je enkele tips voor het onderhouden van de gordijnen.

Maak de gordijnen regelmatig stofvrij

Gordijnen worden net zoals andere meubels stoffig. De kans is groot dat je bij het schoonmaken vergeet om ook de gordijnen mee te nemen. Gelukkig hoeft het schoonmaken van de gordijnen niet veel tijd te kosten. Je kan ze bijvoorbeeld wekelijks stofvrij maken door er voorzichtig met de stofzuiger overheen te gaan of door een kledingroller over de gordijnen te halen. Vaak zijn voornamelijk de onderkant en de bovenkant van de gordijnen stoffig. Als je de gordijnen eens grondig schoon wil maken kun je ze losmaken en ze buiten uitkloppen. Let er dan wel op dat je ze niet over de grond sleept. Je kan de gordijnen ook even buiten neer hangen als ze een beetje muffig ruiken. De frisse buitenlucht zal deze geur verwijderen. Zowel het buiten neer hangen als het uitkloppen hoeft niet vaak te gebeuren. Je kan dit bijvoorbeeld om de paar maanden doen.

Was of reinig de gordijnen als ze vies zijn

Heb je een vervelende vlek in een gordijn? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de gordijnen te wassen of te reinigen. Dit is niet de meest ideale oplossing, aangezien gordijnen kunnen krimpen. Als je een gordijn toch wil wassen of reinigen kun jij je het beste houden aan de wasvoorschriften. Zo verklein je de kans dat het gordijn krimpt of dat de kleur vervaagt. Op het etiket kun je zien of je het gordijn chemisch moet reinigen of dat je het gordijn kan wassen. In de meeste gevallen is chemisch reinigen de beste optie, doordat de kleur mooi blijft en de kans op krimpen het kleinst is. Je zal de gordijnen dan naar een stomerij moeten brengen. Sommige gordijnen mogen juist enkel gewassen worden. Als je een gordijn gaat wassen zal je de haken moeten verwijderen zodat deze de stof niet kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat er nog wat ruimte over is in de wasmachine om wrijving te voorkomen. Was de gordijnen alleen op de aangegeven temperatuur. Als je ze heter wast is de kans groot dat ze toch krimpen. Nadat ze gewassen zijn kun je ze ophangen om de gordijnen te laten drogen. Je kan ze weer ophangen als ze helemaal droog zijn.

Overige tips voor het onderhouden van gordijnen

Het schoonmaken van de gordijnen is één van de belangrijkste tips om je gordijnen zo lang mogelijk mooi te houden. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips om je gordijnen in topconditie te houden. De meeste gordijnen zijn niet geschikt als zonwering, aangezien het zonlicht de kleur kan bleken. Dit zal voor lelijke lichte plekken in de gordijnen zorgen. Als je de gordijnen ophangt kun je ze beter niet tegen een ruwe muur of vensterbank laten hangen, aangezien dit de gordijnen kan beschadigen als je ze open en dicht doet. Zijn de gordijnen gekreukt en wil je ze weer netjes hebben? Dan kun je ze voorzichtig strijken. Je kan eerst een onopvallend stukje aan de achterkant strijken om te zien hoe de stof op het strijkijzer reageert. Als dit goed gaat kun je het hele gordijn strijken.

Tagged on: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *