Hoe deurkrukken de uitstraling van een huis beïnvloeden

Deurkrukken zijn doorgaans niet het eerste waar u aan denkt bij interieurdesign; de aandacht gaat eerder uit naar uw vloeren, de kleur van uw muren, uw meubilair en de verlichting. Toch zijn deurkrukken zeer bepalend voor de algehele uitstraling van uw interieur. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet zo bij stilstaan. Het soort deurkrukken dat u kiest zal in de eerste instantie wellicht een vrij onbelangrijk detail lijken, maar uiteindelijk zijn het de details die uw woning echt helemaal afmaken. Uw nieuwe deurkrukken kunnen echt de finishing touch van uw interieur zijn. En door hier wat extra aandacht aan te besteden kunt u een zeer stijlvol geheel creëren!

Stijl

Uw deuren gaan natuurlijk ook open en dicht met het standaard aluminium deurbeslag dat we tegenwoordig in veel nieuwbouwwoningen aantreffen. Maar sluit dat wel aan bij de uitstraling die u wilt creëren? Als u uw deurkrukken en de rest van het deurbeslag laat voor wat het is, zult u er zich op een gegeven moment toch aan gaan ergeren als de stijl niet helemaal naar uw wens is. Uw deurkrukken moeten simpelweg aansluiten bij uw smaak en de rest van uw interieur. De overgang van de deurkruk naar de deur zet wordt doorgaans netjes afgedekt met een langschild of een rozet. Ook deze kunnen zeer bepalend zijn voor de uitstraling. Kiest u voor een deurkruk op schild of een deurkruk met een ronde, ovalen of vierkante rozet?

Heeft u een moderne inrichting, dan past een deurkruk van RVS met een strak design hier vaak heel goed bij. Zwarte deurkrukken zijn erg mooi in een industrieel of jaren 30 interieur, en als u een klassiek interieur heeft gaan art nouveau deurkrukken hier vaak wel goed bij samen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de razend populaire retro deurkrukken. Neem eens een kijkje in het assortiment deurkrukken bij DecoDeurbeslag om wat inspiratie op te doen! Hier vindt u namelijk deurkrukken in alle denkbare stijlen.

Functionaliteit

Stijl en uitstraling zijn belangrijk, maar deurkrukken moeten natuurlijk vooral praktisch zijn en passen bij de manier waarop ze gebruikt worden. Let bij de aanschaf van deurkrukken op de draairichting van de deuren en kijk ook naar de dikte van de deuren; bij een deur die dikker is dan 50 millimeter zijn de bijgeleverde krukstift en patentbouten te kort en zult u extra lange exemplaren moeten bestellen.

Als u kleine kinderen heeft, kies dan voor kindvriendelijke deurgrepen zonder scherpe randjes om te voorkomen dat ze zich kunnen verwonden. Controleer bij deuren met draaibare deurkrukken ook of het slot nog genoeg veerkracht heeft om de kruk omhoog te houden. Is dat niet het geval, dan is het raadzaam om het slot te vervangen.

Kwaliteit

De meeste mensen beseffen niet dat deurkrukken vaak zeer intensief worden gebruikt. De gemiddelde deurkruk van bijvoorbeeld de badkamerdeur wordt door één persoon dagelijks wel zo’n vijftien keer vastgepakt. En omdat een deurkruk natuurlijk wel behoorlijk wat jaartjes mee moeten kunnen – uit onderzoek blijkt dat we slechts 2 of 3 keer in ons leven nieuw deurbeslag aanschaffen –  is het raadzaam om te kiezen voor deurkrukken van een hoogwaardige kwaliteit. Zeker in een huishouden met vier of meer personen verdiend de kwaliteit van het materiaal en de afwerking wel wat extra aandacht. Kijk daarom bij bekende merken zoals Formani, Entra, Piet Boon en Wallebroek, en kies voor een materiaal met een slijtvaste coating. U bent dan wellicht iets meer geld kwijt aan de aanschaf, maar op de lange termijn bent u meestal voordeliger uit. Bovendien krijgt u bij deze merken ook garantie op uw deurkrukken.

Eenheid

Deurkrukken zijn het mooist als u ze kunt gebruiken om meer een eenheid van uw interieur te maken. Kijk daarom eens of u de stijl van de deurkrukken die u wilt ook elders in huis kunt laten terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan raam- en meubelbeslag. Veel merken leveren raamgrepen, raamboomsluitingen en meubelgrepen in dezelfde stijl als hun deurkrukken. U zult merken dat zo’n samenhang ook voor een bepaalde rust in uw interieur zorgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *